"Buah Hati Saya"

Wednesday, 21 September 2016

Pengalaman dan Pesanan di Beruang's Hill Melaka

Ramai yang tak tahu bukit beruang ada treck hiking,jogging dan basikal. Selalu dengar orang jogging jela tapi kali ni Azie join kelab belia MAYC Kota Melaka untuk adakan 1 aktiviti hiking di Bukit Beruang.

Dah 2 kali hiking satu kali pagi dan lagi satu kali petang. Seronok dan menarik. Masa pagi tu okla walaupun lambat tapi petang tu mcm tak bole move on dengan tak sedap perut,jantung laju nak tahu kenapa? sebabnya baru je pas makan ketupat,rendang,sambal kacang .. Perghhh nikmatkann .. Lagipun embun pagi dengan udara petang tak sama. Jadi, kalau ada sesiapa yang teringin atau ada rancang nak hiking kat bukit beruang bolehla buat keputusan dengan berhemah ye.

Baru-baru ni banyak terdengar pasal orang sesat,jatuh gaung,orang hilang kan. 
Azie nak pesan sikitlah, pergi mana2 hutan mesti ada 'benda',tempatnya mesti keras kann?
Jadi apa perlu buat, masuk hutan cakap benda baik2,jangan mencarut,jangan buang sampah merata.. senang cerita, masuk rumah orang buat cara orang.. Sapa je suka orang luar masuk rumah kita, dia buat suka hati dia kan? Senang je kann..

Azie nak bagi pesanan kedua, nak hiking dalam hutan nie, janganlah berani masuk sorang2 terutamanya perempuan. Ini hutan cik kak bukan perpustakaan. Kalau boleh ajak kawan2. Lagi ramai, lagi bagus.

Azie nak bagi pesanan yang terakhir, nak hiking ni kena tengok cuaca.
Kalau hujan batalkan jela niat tu,kalau hujan baru berhenti pon batalkan niat tu. Kenapa?
Sebabnya, dalam hutan tu tak ada jalan tar. Kebanyakan jalan atas tanah merah, banyak daun2,dahan,ranting dan batu. Licin takut tergelincir. Dua kali hiking ni pon ada la dalam 4 kali nak terrgelincir sebab terpijak daun basah. Nasib baik masih gagah lagi hahahaha.

Semoga pesanan2 ini bermanfaat untuk orang baru nak berjinak2 untuk hiking. Boleh cuba bukit beruang untuk permulaan tapi ingat pesanan Azie okay.

Jangan pandai2 tak nak ada lagi berita sesat,tak jumpa jalan balik,jatuh gaung dan sebagainya, Kalau boleh elak baik kita elakkan. Tapi kalau benda tu takdir nak jadi kat kita walaupun da berjaga-jaga, redha jela. 

Okay setakat tu je nak bagi pesanan danceritakan pengalaman. Semoga berjaya. Have fun!!!

Antara koleksi gambar2 di dalam Bukit Beruang, Melaka.







Bye!!!

Sunday, 5 June 2016


Baca statement dalam gambar dan fikirkan ..



Makan dalam kan?
Tapi